مقالات

کنترل فاز چیست

کنترل فاز چیست

در پاسخ به سوال کنترل فاز چیست باید گفت که رله کنترل فاز یا همان کنترل فاز یکی از ابزارهای محافظتی و ایمنی استفاده شده در تابلو برق می باشد. در واقع کنترل فاز حفاظت و ایمنی از تجهیزات و ابزار در مقابل اختلالات و نوسانات شبکه برق را برعهده دارد. منظور ما از نوسانات و اختلالات شبکه برق شامل موارد افزایش یا کاهش ولتاژ و جابجایی فازها یا عدم تقارن است. البته لازم به ذکر است در این نوع تک فاز های آن، دو فاز شدن شبکه را نیز مدیریت و کنترل می‌کند.

کنترل فاز اشنایدر، از با اطمینان ترین ابزارهای ناظر بر تغذیه برقی که به تجهیزات وارد می شود، می باشد.

وظایف کنترل فاز

همراه با سایت الکترو کوروش بمانید تا به نقش کنترل فاز بپردازیم: به محض بروز دادن هر کدام از اشکالات زیر، کنترل فاز وارد عمل شده و مدار فرمان را قطع می کند.

»» اگر ولتاژ شبکه، بیشتر از حد مجاز شود.

»» اگر ولتاژ شبکه، نسبت به حد مجاز پایین تر بیاید.

»» اگر در ۳ فاز یکی از فاز ها قطع شوند.

»»‌ اگر در ۳ فاز، فاز ها جابجا شوند.

»» اگر در ۳ فاز، فازها تطابق نداشته باشند.

»» اگر در تک فاز، به دو فاز تبدیل شود.

»» اگر در نتیجه قطع و وصلهای مکرر برق، شوک ایجاد شود.

تنظیم on-delay :

هرگاه ولتاژ از محدوده مجاز خود خارج شود، کنتاکت های خروجی کنترل فاز بعد از زمان تنظیم شده، خود را تغییر داده و با فراهم نمودن شرایط مناسب برای ولتاژ، تغییر دادن خروجی کنترل فاز سریع می شود و در واقع می توان گفت قطع کنترل فاز با تاخیر انجام می‌ گیرد اما وصل آن لحظه‌ ای می باشد.

تنظیم off-delay :

در این حالت کنترل فاز به شکل لحظه ای بوده اما وصل آن با تأخیر صورت می‌ گیرد. در حالت ذکر شده زمانی که ولتاژ در محدوده غیر مجاز قرار بگیرد کنترل فاز وارد عمل شده و تا زمانی که تایم تنظیم شده بگذرد، کنتاتاکت های خروجی تغییر باقی می‌ مانند.

نحوه قرار گیری کنترل فاز در مدار

بعد از آن که سه فاز و نول به ترمینال های L1 و L2 و L3 و MP وصل شدند، اگر ولتاژها مناسب باشند و توالی فازها نیز صحیح باشند، نشانگر و علامت U روشن می شود. و اگر توالی فازها صحیح نباشند، نشانگر وعلامت PH روشن شده که می توان با تغییر دادن و عوض کردن مکان دو فاز، این خطا را برطرف کرد و پس از گذراندن تایم تاخیر (تقریبا ۱۰ ثانیه) چراغ RLY روشن شده و کنتاکت ۱۵ کنترل فاز از ۱۶ قطع و به ۱۸ متصل می شود.

در حالتی که اشکالات و هر نوع خطایی ایجاد شود، نشانگری که به آن خطا مربوط است، روشن می شود. مثلا در خطای جابجایی فاز و دو فاز شدن، چراغ PH روشن و در کاهش و افزایش ولتاژ چراغ های U روشن می شود.

تفاوت کنترل‌فاز و سوپر کنترل‌فاز

تفاوتی که سوپر کنترل فاز با کنترل فاز دارد در این است که سوپر کنترل فاز دو عدد رله خروجی دارد اما کنترل فاز تنها یک رله خروجی دراختیار دارد. همچنین اضافه بر آن، سوپر کنترل فاز، قابلیت این مورد را دارد تا گزینه های حفاظتی بیشتری را نسبت به کنترل فاز، تنظیم کند.

به این معنی که کنترل فاز ویژگی‌ها و پارامترهای ولتاژ پایین و ولتاژ بالا و همچنین نامتقارنی در خودش غیر قابل تنظیم و ثابت می باشد اما در سوپر کنترل فاز این قابلیت وجود دارد که می‌توان آن را تنظیم کرد. در حالی که در کنترل فاز تنها می توان فرمان قطع، صادر شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر، کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *